Implanturi dentare Cluj Napoca

Ce înseamnă un implant dentar perfect? Prezentare detaliată:

Implantul dentar este o tehnică dentară modernă care vă redă zâmbetul și sănătatea.

Un zâmbet frumos înseamnă satisfacție și încredere în orice cadru social. De câte ori, n-ați ezitat să zâmbiți, să vorbiți, să mâncați în public, din cauza unuia sau mai multor dinți lipsă? De câte ori n-ați refuzat o masă la restaurant sau alte interacțiuni sociale, din cauza acestui neajuns?

Implantul dentar este elementul de bază, într-un mecanism de refacere a danturii. Pacientul, atunci când intră în cabinet, vrea dinți. Dar dinții sunt a doua etapă, în acest ansamblu, în care primul pas este implantul.

În protetica dentara, nu există dinți pur și simplu, ci dinți pe structuri de sprijin, pe implanturi. Pentru ca rezultatul final să fie fără cusur, acordăm o atenție deosebită începutului. Implantul dentar, odată inserat, devine parte din sistem. Pe principiul, „funcția creează organul”, implantul devine parte a volumului osos, se integrează și îi redă sarcina naturală a osului.

Totul despre implantul dentar

Implantul dentar este o intervenție chirurgicală, prin care se inserează, pe arcada dentară, o rădăcină artificială, sub forma unei piese din titan. Fobia de dentist nu trebuie să împiedice alegerea soluției optime pentru refacerea danturii! Anestezia înlătură orice durere sau jenă, pacientul poate coopera cu medicul, în timpul intervenției chirurgicale, iar starea postoperatorie este similară celei de după extracția dentară.

Condiții sterile absolute, profesionalism, competență și minuțiozitate. Aceste condiții îndeplinite și reușita este garantată!

Un plan de tratament corect, în cazul protezării edentațiilor totale(lipsa tuturor dinților) sau a breșelor edentate(câțiva dinți lipsă), trebuie să ia în considerare, în primul rând, posibilitatea implanturilor dentare datorită prognosticului superior al reabilitării orale față de metodele terapeutice considerate clasice. (puntile dentare sau protezele dentare)
Dacă sunt corect gândite și aplicate, procentul de succes prin protezarea cu implanturi dentare este foarte ridicat, statisticile de specialitate evaluează rata de succes la 95% – 98%.

Avantajele majore ale unui implant dentar

 • Dinții învecinați, care, în cazul lucrărilor protetice dentare, trebuie șlefuiți, deci alterați, rămân intacți.
   Se conservă volumul osos, conform principiului „funcția creează organul”, și se stimulează, prin punerea sa în sarcină. Forțele masticatorii se transmit astfel, prin acest implant dentar, direct osului maxilar conformându-l în funcție de liniile de forță;
 • Senzația de forță masticatorie este mai puternică decât cea dată de dintele natural, detaliu de care, însă, nu trebuie să se abuzeze, un implant dentar fiind o anchiloză, pe când dintele prezintă un sistem elastic de amortizare (parodonțiul);
 • Senzația de dinte natural. Transmiterea forțelor masticatorii direct osului dau o senzație de “propriu”, superioară celei date de o lucrare protetică care are dinți ca stâlpi.
 • Se consideră că, dacă un pacient este suficient de sănătos, încât să i se poată extrage un dinte, atunci i se poate insera un implant dentar.

Contraindicațiile protezării prin implant dentar

 • Oferta osoasă insuficientă: înălțimea și grosimea osului disponibil, precum și spațiul dintre dinții care mărginesc breșa edentată.
 • Formațiuni patologice (chisturi, tumori, țesut de granulație) prezente în ariile în care se dorește protezarea prin implant dentar.
 • Administrarea anumitor tipuri de tratamente (anticoagulante, citostatice, bifosfonați etc)
  Chiar și în aceste cazuri, inserția de implant dentar, cu rată mare de succes, este posibilă dacă sunt întreprinse demersurile corespunzătoare:
  – În cazul ofertei osoase insuficiente, înălțimea și grosimea osului pot fi duse la dimensiunile dorite prin adiție de os, pentru implant dentar.
  – În cazul formațiunilor patologice, inserția de implant dentar va fi făcută după extirparea acestora.
  – În cazul diverselor tratamente, după încetarea administrării acestora.
  Factorii de risc care pot duce la pierderea unui implant dentar
  Bruxismul, fumatul și igiena precară.
  Dacă sunteţi într-una dintre situațiile enumerate mai sus, cu certitudine putem găsi o soluţie pentru a crește rata de succes a protezării prin implant dentar și de menţinere a rezultatului în timp. Vom analiza cu mare atenţie starea dumneavoastră de sănătate şi vom găsi tratamentul potrivit.
  Vârsta nu este un impediment pentru a beneficia de un implant dentar, ci este luată în considerare starea generală de sănătate a pacientului.
  Această intervenție durează aproximativ o oră sau un timp mai îndelungat, dacă sunt inserate mai multe implanturi dentare.
  După 7 zile sunt îndepărtate firele de sutură, astfel încât, la examinarea locului de inserție a implanturilor dentare, mucoasa bucală arată ca înainte de intervenția chirurgicală (implanturile dentare nu se văd).
  După vindecarea deplină a osului (între 3 și 6 luni) este atașată gingivaforma (bontul de vindecare) pentru 7-14 zile.
  Atașarea bontului protetic și protezarea prin coroane, punți sau proteze necesită 3-4 ședințe și durează între 7 și 14 zile. Mai multe detalii: implant dentar riscuri si rata de succes

Indicațiile medicale pre și post operator

Au drept scop:
– sa reducă timpii de vindecare și sensibilitatea de la nivelul plăgii,
– creșterea ratei de succes a intervenției și a confortului resimțit de pacient.

Preoperator: Cu 7-10 zile înainte de intervenția chirurgicală, este indicată asanarea cavității bucale ( detartraj, periaj, airflow ) și folosirea apei de gura cu clorhexidină 0.12%, fără alcool.
Acest protocol asigură un câmp operator curat, sărac în germeni patogeni, parametri optimi pentru orice tip de intervenție chirurgicală.

Postoperator: Clătiți gura cu apă de gură cu clorhexidină 0.12%, fără alcool.
Curățați blând dinții și gingiile, cu o periuță de dinți moale. Nu atingeți firele de sutură, dacă aveți suturi.  Eliminați din dietă lactatele, alcoolul, alimentele fierbinți, alimentele dure.
Nu fumați pe perioada vindecării!
Pentru sensibilitate sau durere, luați anti-inflamatoare. Pentru edem aplicați rece pe zona inflamată.
Nu dormiți pe partea inflamată (căldura mărește inflamația).
Respectați medicația prescrisă de medicul implantolog.

În ce constă îngrijirea postoperatorie?

O recuperare rapidă și un tratament de succes depind de îngrjirea postoperatorie. Este important ca pacientul să fie implicat în îngrijirea postoperatorie, pentru a evita posibilele infecții și pentru a ajuta implantul dentar să rămână în stare perfectă. Astfel, recomandăm pacienților:

 • Să aplice gheață în zona implantului primele două zile după intervenție, pentru a reduce inflamația;
 • Să nu se spele pe dinți și să nu-ți clătească gura imediat după operație (începând cu a doua zi, gura poate fi clătită cu o apă de gură cu clorhexidină. În următoarele zile se permite periajul, însă trebuie evitată zona în care s-a inserat implantul);
 • Să consume lichide și alimente moi în primele 7 zile după intervenție, acestea să fie la temperatura camerei, niciodată fierbinți;
 • Să nu mestece alimentele în zona operată;
 • Să doarmă pe spate și cu capul ridicat (cu fața în sus);
 • Să evite alimentele și băuturile fierbinți;
 • Să evite fumatul și alcoolul în prima săptămână;
 • Să nu depună efort în primele 7 zile;
 • Să nu atingă implantul cu limba, degetul sau alte obiecte;

Simptome postoperatorii după o intervenție implant dentar

Există o serie de simptome după intervenția chirurgicală de aplicare a implantului dentar care pot fi deranjante, însă care este absolut normal să apară. Pentru ca pacientul să nu se alarmeze, considerăm că este corect și necesar ca acesta să fie informat cu privire la simptomele pe care le poate avea:

 • Febra poate apărea în primele 72 de ore după intervenție; 
 • Inflamația nu va scădea imediat, la unii pacienți această se poate menține și o săptămână; 
 • Dureri de intensitate variabilă pot apărea, acestea pot fi ținute sub control cu medicația prescrisă de către chirurg (dacă durerea este foarte intensă, iar medicamentele și gheața nu sunt de niciun folos, recomandăm să se contacteze medicul cât de curând posibil);
 • Pot apărea sângerări, compresele sterile (tifon) sunt esențiale pentru a stopa sângerarea (acestea trebuie schimbate din 20 în 20 de minute). Recomandăm pacienților să țină compresele cât de apăsat posibil în zona implantului. Dacă totuși sângerarea nu se oprește, trebuie contactat medicul. 

Cât durează recuperarea după implant dentar?

Perioada postoperatorie diferă de la pacient la pacient, depinde de fiecare organism în parte. Recuperarea se observă treptat, dar, în mod normal, aceasta nu depășește trei săptămâni.