Fațete dentare Cluj Napoca

Ce sunt faţetele dentare ?

fatete dentare Cluj

Faţetele dentare sunt folosite în cosmetica dentară, fiind soluţia cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinţilor frontali.

O faţetă este o foiţă fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecţionată în laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplică pe suprafaţa vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil, schimbând aspectul dintelui prin modificarea culorii, poziţiei, formei sau lungimii acestuia.

Faţetarea este o alternativă la protezarea prin coroane dentare din porţelan, unde pierderea de ţesut dentar este mai mare. Durata de viaţă a faţetelor ceramice este între 5 si 10 ani.

Tipuri de faţetări dentare

Procedeul de faţetare se poate face în două moduri:

 • Cu şlefuirea dinţilor. Cea mai indicată metodă acolo unde este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinţilor. Prepararea dinţilor constă în îndepărtarea unui strat de 1-2 mm din smalţul de pe suprafaţa externă a dintelui şi din zonele laterale. Este indicată şi în cazurile în care avem dinţi foarte voluminosi şi aplicarea unor faţete fără nicio preparare a dinţilor va creşte şi mai mult volumul acestora.
 • Fără şlefuire (no-prep) sau cu o şlefuire minimă a dinţilor. Această metodă este indicată în cazul unor dinţi mai subţiri şi foloseşte faţete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea ţesutului dentar. Având în vedere grosime minimă a unei fațete de 1-2 mm, această tehnică nu este indicată deloc în cazul unor dinți de volum normal, unde se dorește doar schimbarea culorii acestora, deoarece va crește considerabil dimensiunea lor și vor apărea disproporționați.

Materiale folosite

sistem implanturi dentare All-on-4 / All-on-6

Faţetele pot fi din mai multe tipuri de materiale:

 • Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, fațetele sunt confecționate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Cea mai nouă și mai recomandată tehnică din punct de vedere al durității, deși transparența acestor fațete nu este chiar identică cu cea a dinților naturali și de multe ori rezultatul este mai opac și implicit mai alb decât restul dinților.
 • Ceramică presată. Fațetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente și cu o transluciditate mult mai apropiată de cea a dinților naturali. Sunt cele mai recomandate din punct de vedere estetic, însă sunt de obicei mai groase decât celelalte tipuri de fațete așa că necesită o șlefuire mai mare a dinților ce urmează a fi acoperiți.
 • Ceramică stratificată. Ceramica feldspatică este adăugată strat cu strat de către tehnician şi forma poate fi uşor adaptată fiecărui pacient.
 • Litiu disilicat. Foarte rezistent, faţetele sunt confecţionate de asemenea prin tehnologia CAD/CAM.

Când se recomandă faţetele dentare ?

Faţetele se folosesc frecvent în următoarele cazuri:

 • Dinţi pătaţi, coloraţi neuniform sau închişi la culoare (datorită tratamentelor de canal sau tratamentelor cu tetraciclină din copilărie, defectelor de formare ale coroanelor dentare cu pete albe cretoase de demineralizare, prezenţei unor obturaţii vechi foarte colorate ce conferă un aspect inestetic sau pur şi simplu datorită consumului de cafea, ceai, tutun).
 • Dinţi foarte abrazaţi (tociţi).
 • Dinţi ciobiţi sau fracturaţi.
 • Dinţi înghesuiţi sau uşor malpozitionaţi.
 • Dinţi cu o formă atipică (ce prezintă cratere pe suprafaţă).
 • Dinţi cu treme (spaţii) sau diastemă (strungăreaţă).

Avantajele procedeului de faţetare

sistem implanturi dentare All-on-4 / All-on-6

Datorită indicaţiilor multiple ale faţetelor, pacienţii se pot bucura de beneficiile albirii dentare, tratamentului ortodontic şi al coroanelor dentare, toate la un loc într-un timp foarte scurt (2-3 şedinţe).

Faţetele dentare îşi menţin foarte bine culoarea în timp, ceramica fiind foarte rezistentă la pătare şi neporoasă.

Deşi tehnologia folosită şi materialele ceramice din care faţetele sunt confecţionate fac ca preţul acestora să fie destul de ridicat, ele sunt considerate o investiţie dentară bună fiind foarte durabile şi contribuind la creşterea rezistenţei dintelui acoperit.

Încrederea pacienţilor în sine creşte considerabil după tratament.

Dezavantajele faţetelor dentare

Procesul de faţetare nu este reversibil. Odată acoperiţi dinţii cu faţete, ei nu pot reveni la situaţia anterioară, se pot doar înlocui faţetele cu altele noi după un număr de ani.

Ca în cazul oricărei lucrări dentare, există o perioadă de acomodare a pacientului cu noile faţete. La început pot apărea dificultăţi în pronunţarea anumitor consoane precum “v”,”f” sau “s”. Faţetele dentare se pot ajusta ulterior de către medicul dentist acolo unde se impune.

Faţetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate. În cazul unei fracturi, se impune înlocuirea lor.

Deşi se întâmplă rar, ele se pot dezlipi de pe suprafaţa dintelui. Pentru evitarea acestui lucru se contraindică total obiceiurile vicioase precum rosul unghiilor, pixului, creioanelor sau al altor obiecte dure. Este recomandat să se evite forţe excesive pe dinţii faţetaţi.

Dinţii acoperiţi cu faţete pot fi în continuare afectaţi de carii în zonele neacoperite, aşa că se impune o igienă foarte riguroasă.

Când nu se recomandă faţetarea dentară ?

Pacienţii ce vor primi faţete dentare trebuie să aibă un ţesut parodontal sănătos şi o igienă dentară foarte bună. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic chiar şi al unei lucrări foarte bine realizate.

O contraindicaţie foarte importantă o constituie bruxismul nocturn sau diurn şi obiceiurile vicioase. Bruxismul sau “scrâşnitul din dinţi” este un duşman al faţetelor dentare pentru că sunt aplicate forţe foarte mari pe lucrări şi, deşi porţelanul din care sunt făcute este rezistent şi durabil, acestea se pot sparge sau chiar dezlipi complet de pe suprafaţa dinţilor.

Cariile dentare sau infecţiile dentare netratate (abcese sau granuloame dentare) contraindică tratamentul cosmetic pe dinţii afectaţi. După tratamentul dinţilor, contraindicaţia dispare şi pot fi aplicate faţete.