Tratament carii dentare Cluj Napoca

Descriere

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare și, din păcate, una dintre cele mai neglijate probleme ce apar la nivelul danturii. Deși tratarea cariilor în stadiu incipient este un procedeu simplu, care nu implică multe eforturi, pacienții ajung să ceară ajutorul medicilor dentiști în momentul în care afecțiunea ajunge să provoace dureri insuportabile.  Află de ce apare caria dentară, care sunt simptomele ce îți semnalează apariția acestora și care sunt tipurile de tratament în funcție de stadiul în care afecțiunea se află.

Câte tipuri de carii dentare există?

Atunci când nu avem o igienă orală adecvată nu putem înlătura placa bacteriană și creăm un mediu favorabil apariției cariilor dentare. Pentru a evita acest lucru, pe lângă o igienă orală la domiciliu realizată corect, recomandarea medicilor dentiști este de a urma un plan de prevenție care include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic o dată la 6 luni sau în funcție de recomandarea medicului coordonator dedicat. Aceste măsuri profilactice permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.

Tipuri de carii dentare:

  • Carii pe rădăcina dintelui (apar îndeosebi ca urmare a retracțiilor gingivale)
  • Carii pe suprafețele laterale ale dintelui
  • Carii pe suprafața de contact (fosete)
  • Carii ocluzale (apar pe suprafața de contact a dinților și molarilor)
  • Carii interdentare
  • Carii secundare (apar sub obturațiile dentare deja executate)
 

Cum se tratează cariile dentare la adulți și la copii?

Cariile dentare se tratează de către medicul stomatolog, în funcție de stadiul în care acestea se află. Dacă pentru o carie recent apărută se poate realiza o curățare urmată de aplicarea unor soluții speciale cu rol de protecție, pentru o carie ajunsă într-un stadiu avansat trebuie realizată curățarea în profunzime și obturarea cavității cu o plombă din compozit sau incrustație ceramică. Pentru realizarea obturațiilor se poate folosi dacă este necesară anestezia locală, astfel încât pacientul să nu resimtă durere sau disconfort. Când dintele are o carie foarte mare, plombele dentare nu mai sunt suficiente și se folosesc coroanele dentare. În primul rând, se îndepărtează țesutul afectat, apoi se curăță și igienizează zona, se umple cavitatea cu compozit, iar, la final, se aplică coroana dentară. Aceste tratamente se realizează atât la adulți, cât și la copii.

Cum previi apariția cariilor dentare?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale. Medicii stomatologi ne recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și complementa acestuia, utilizarea apei de gură și a aței dentare, în scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și bacteriilor din spațiile greu accesibile periuței de dinți.

De asemenea, vizita periodică la medicul dentist, ne ajută să depistăm cariile în stadiu incipient și să le tratăm înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui. Pentru a ne feri de cariile dentare, medicii ne recomandă să evităm consumul de alcool și tutun și să evităm să ne supunem diverselor traumatisme ale dinților.