Stomatologie copii Cluj Napoca

Fără frică la dentist! Da, este posibil!

Teama dispare atunci când nu mai asociem vizita la dentist cu durere! Pentru noi, prima întâlnire cu micul pacient este printre cele mai importante. Știm că educația dentară este de multe ori mai precară daca e asociată cu o vizită neplăcută la cabinetul stomatologic. La primele întâlniri acordăm mai multă atenție spre creearea unei experiențe bazată pe încredere și informare prin joacă. Motivația noastră vine din dorința de a stabili o bază sănătoasă de igienă orală și de a putea ajuta la evitarea unor probleme și complicații neplăcute în viitor.

Înainte de a intra în cabinet, copiii au în sala de așteptare cărți amuzante dar educative și o măsuță cu jucării.

Pe parcursul intervențiilor, pacienții se pot uita la desene, pentru că știm ce greu trece timpul pe scaunul stomatologic.

Pentru o mai bună cooperare, atunci când este necesar, putem apela la tehnicile de inhalosedare.

 

Ce este pedodonția sau altfel spus stomatologie pediatrică / stomatologie copii?

Este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Ea reprezintă o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți tineri (asistența stomatologică acordată copiilor) și cuprinde:

– Tratamentul curativ și profilactic al dinților copiilor
– Profilaxia anomaliilor dento-maxilare
– Prevenirea cariilor și afecțiunilor gingivale
– Controlul plăcii bacteriene
– Indicații pentru periajul dentar și igiena bucală corectă.

Medicul pedodont este mai mult decât doar cel care pune plombe, el îţi poate ajuta copilul să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. El poate ajuta să se evite sau să se reducă severitatea viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont. Pedodonția cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, etc), deoarece prevenirea cariilor este la fel de importantă ca și tratarea lor și astfel se evită apariția unor tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi provocate de diverse afecțiuni ale dinților de lapte. El vă poate ajuta să aveţi un copil cu un zâmbet frumos, strălucitor şi fără carii.

De ce și când ne ducem copilul la dentist?

Vârsta la care copilul trebuie spălat pe dinți începe cu erupția primului dinte și continuă până când el deprinde tehnica corectă de periaj, iar prima vizită la cabinetul stomatologic se face nu mai târziu de 3 ani. Aceasta este vârsta la care se termină de regulă erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dințișori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la perioada de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vârste înaintate. Pentru prima vizită la medicul dentist copilul trebuie pregătit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta şi să asigure medicului o imagine cât mai plăcută fără să-l sperie.

Vorbiții copilului dumneavoastră despre cât de mare este și că a sosit momentul să facă o vizită medicului dentist. Încercați să aveți o atitudine cât mai pozitivă ca împreună să reușim să creăm o experiență plăcută copilului tău, iar el sa revină cu plăcere în cabinet.

Dacă aveți o anxietate legată de “trecutul” dumneavoastră în clinica stomatologică încercați să o ascundeti și să nu îi transmiteți acestuia frica. Încercați să nu folosiți cuvinte ca durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manoperă pe care o vom face, urmărind ca el să se relaxeze și să îi facă plăcere acestuia noua experiență benefică lui. Trebuie să luăm în considerare că este posibil ca cel mic să nu fie într-o dispoziție bună la fiecare programare. În aceste situaţii, este bine să anulăm şedinţa pentru ca el să nu dobândească repulsie faţă de tratamentul stomatologic.

Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel asigurăm copilului un plus de confort căci prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive. Recomandăm controale regulate la 6 luni care constau în consultație și igienizare profesională a dinților. De asemenea recomandăm aplicarea de doua ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistenței smaltului.

Ce este sigilarea dentară?

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanțurilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui). Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia pentru cariile aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților în șanțuri și fosete. Aceste carii apar și datorită faptului că igienizarea în aceste fisuri este mai dificilă datorită dimensiunilor mai mici decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde creează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios. Sigilarea șanțurilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare  și se realizează cu rășini compozite opace sau transparente fotopolimerizabile. Sigilarea dentară se realizează printr-o metodă simplă pe care o realizam în clinica Dental Chic.

Sfaturi utile în prevenirea cariilor dentare:
– Reduceți frecvența consumului de alimente între mesele principale
– Încurajați spălarea dinților și folosirea aței dentare
– Atenție la băuturile consumate (cu conținut crescut de zahăr)
– Evitați consumul de alimente lipicioase (caramele, bomboane gumate). 

Aparate dentare pentru copii - tipuri, beneficii, cum se întrețin corect

Un zâmbet frumos și sănătos, pe care de cele mai multe ori îl asociem cu dinți aliniați și strălucitori, transmite celor din jur un mesaj important despre noi. Însă, dinții drepți nu sunt doar estetici, ci joacă un rol important în procesele de masticație și de vorbire. Pentru că mulți părinți au înțeles acest lucru, tratamentele cu aparate dentare au devenit o opțiune pentru toți cei care vor să aibă grijă de sănătatea orală a copiilor.

Când mergem la medicul ortodont?

Prima vizită la medicul ortodont are loc după vârsta de 7 ani, când dentiția este mixtă. La această vârstă, când există și dinți de lapte și dinți permanenți, medicul ortodont va putea verifica dacă mușcătura copilului este corectă, respectiv dacă mandibula este poziționată corect față de maxilar, sau dacă dinții permanenți cresc în poziția lor corectă. În acest fel, medicul ortodont poate interveni la timp și poate corecta eventuale probleme de natură ortodontică cu ajutorul aparatelor dentare.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor să știe când ar fi bine să meargă copilul la un control ortodontic, vă prezentăm câteva semne la care trebuie să fiți atenți:

 • Dificultăți în mestecarea alimentelor sau în mușcarea acestora;
 • Dinți înghesuiți pe arcada dentară sau dinți poziționați necorespunzător;
 • Pierderea prematură (înainte de 4 ani) sau întârziată (după 7-8 ani) a dinților de lapte;
 • Copilul respiră pe gură, și nu pe nas
 • Creșterea anormală a maxilarului;
 • Dificultăți de vorbire;
 • Existența unor asimetrii faciale;
 • Obiceiuri vicioase: folosirea suzetei pe o perioadă mai mare de 2 ani, suptul degetului, respirația orală și mușcatul obrazului interior;
 • Scrâșnitul din dinți (bruxism) pe parcursul nopții sau în condiții de stres.
 

Oricare dintre aceste situații ar putea indica nevoia unui tratament cu aparat dentar începând cu vârsta de 9 ani și până la vârsta de 14 ani.

Etape de tratament

Aparatul dentar are rolul de a corecta anumite probleme de natură ortodontică (dinți strâmbi, dinți înghesuiți, spații interdentare mari, mușcătură overbite, mușcătura underbite), fie folosind brackeți, în cazul aparatelor ortodontice tradiționale, fie folosind gutiere transparente, în cazul celor moderne.

Vizita la medicul ortodont este esențială atunci când optăm pentru un tratament cu aparat dentar, deoarece sunt necesare investigații radiologice și măsurători, pe care numai specialistul în ortodonție le poate interprea, astfel încât să se obțină rezultatele dorite. După interpretarea tuturor datelor, se trece la fixarea aparatului dentar potrivit. Tot medicul ortodont va oferi părinților și copiilor informațiile necesare pentru ca îngrijirea orală să fie una corespunzătoare.

În general, durata unui tratament cu aparat dentar variază între un an și jumătate și doi ani, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Sunt și situații în care aparatele dentare trebuie purtate mai mult timp, dar doar în situația în care tratamentul ortodontic a fost început mai târziu, după apariția dentiției permanente.

După ce tratamentul cu aparat dentar s-a încheiat, medicul va recomanda o etapă de contenție, respectiv purtarea unui retainer care va menține rezultatele obținute pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

Aparate dentare mobile – reprezintă soluția potrivită pentru copiii cu dentiție temporară sau mixtă, fiind recomandat până la vârsta de 12 ani. Rolul principal al aparatului dentar mobil este de a intercepta și de a corecta parțial anomaliile de creștere a maxilarelor. Este indicat în cazul problemelor mai ușoare, putând fi îndepărtat pentru igienizare.

Aparate dentare fixe  reprezintă cel mai utilizat tip de aparat dentar, deoarece are o eficiență foarte ridicată. Aparatul dentar fix este realizat din brackeți, care pot fi din metal, ceramică sau din safir, și elastice. Acest tip de aparat este recomandat după vârsta de 12 ani. Deoarece  pot exercita o presiune mai mare asupra dinților, sunt folosite cu succes și la vârsta adultă, pentru cei cu cazuri complexe de reabilitare orală. În funcție de complexitate, durata unui tratament cu aparat dentar fix variază de la câteva luni până la mai mult de 2 ani. 

Aparat dentar lingual – oferă o estetică superioară, deoarece este poziționat pe partea din spate a danturii, astfel că nu poate fi observat de cei din jur. El poate fi montat după vârsta de 12 – 14 ani.

Un alt avantaj major oferit de acest tip de aparat este eficacitatea acestuia într-o perioadă relativ scurtă de timp. Datorită materialului din care este realizat, de obicei un aliaj din aur, aparatul dentar lingual se adaptează rapid și poate corecta majoritatea anomaliilor de natură ortodontică.

Există și aparate funcționale, numite trainere dentare. Acestea corectează anomaliile poziționării dinților, fiind recomandate inclusiv copiilor cu vârsta de 4 ani. De asemenea, pot fi utile atunci când copilul respiră greu în timpul somnului.

Beneficiile aparatului dentar pentru copii

Atunci când optăm pentru un tratament cu aparat dentar, beneficiile pentru sănătatea orală și generală a copiilor nu poate fi contestată. Astfel, un tratament ortodontic:

 • Asigură o mușcătură corectă, ceea ce influențează semnificativ procesul de masticație, dar și digestia
 • Corectează problemele de aliniere a dinților (dinți strâmbi, înghesuiți)
 • Elimină obiceiurile vicioase (suptul degetului, folosirea suzetei peste vârsta de 2 ani)
 • Îmbunătățește fizionomia feței și ne ajută să avem un zâmbet estetic
 • Contribuie la creșterea încrederii în sine

Cum se întrețin corect aparatele dentare

Aparatele dentare fixe și mobile au nevoie de îngrijire specială, pentru ca rezultatele să fie cât mai bune și să dureze o perioadă cât mai lungă de timp.  

În ceea ce privește aparatul dentar mobil, acesta poate fi îndepărtat și curățat cu mai multă ușurință, iar medicii stomatologi recomandă folosirea unei periuțe speciale, diferită de  periuța dentară normală. De asemenea, este nevoie să-i reamintim copilului că trebuie să efectueze un periaj dentar riguros, utilizând și așa dentară, înainte de reaplicarea aparatului dentar mobil.

În cazul aparatelor dentare fixe, igiena orală este, de asemenea, esențială. De data aceasta, aparatul dentar nu mai poate fi scos, însă pot fi îndepărtate elasticele intraorale, ceea ce ajută la o igienizare mai bună. Este recomandabil să se folosească o periuță cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor, cu care se curățp cu grijă suprafețele dentare, fiecare bracket în parte și firele de metal care le conectează. Pentru zonele mai greu accesibile, este bine să se folosească o periuță interdentară.

Igiena trebuie completată cu utilizarea apei de gură și a dușului bucal, pentru îndepărtarea și ultimelor particule de alimente care ar fi putut rămâne între dinți și brackeți.

În concluzie, recomandarea unui aparat dentar  la copii se face în funcție de problemele de natură ortodontică existente. Important de reținut pentru părinți este faptul că  vizita timpurie la medicul ortodont pediatru reprezintă cea mai ușoară cale de a avea un zâmbet sănătos și frumos încă din copilărie.