Aparat dentar Cluj Napoca ortodontie

Tipuri de afecțiuni ortodontice ce pot fi tratate cu aparate dentare:

 • Malocluzia – alinierea incorectă a dinților pe arcadă și a maxilarelor în zona de contact (mușcătură)

 • Dinți înghesuiți

 • Dinți cu spații foarte mari între ei

 • Dinţii rotiţi faţă de axul lor normal

 • Dinţii situaţi prea în faţă sau prea în spate faţă de poziţia lor normală pe arcada dentară

 • Diastema/trema („strungăreaţa”), spaţiul dintre cei doi dinţi frontali centrali

 • Închiderea spaţiilor postextracționale pentru a evita realizarea unei lucrări dentare

 • Aducerea pe arcadă a unor dinţi definitivi blocaţi în os

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar corectează anomaliile dento-maxilare care apar pe arcadele dentare cu dinți definitivi. Purtarea lui reprezintă, în primul rând, rezolvarea unei nevoi funcționale și apoi estetică. Rolul lui este acela de a ajuta la repoziţionare dinţilor definitivi pentru ca tu să obţii nu doar un zâmbet frumos, ci şi unul sănătos. Este cunoscut faptul că dinţii aliniaţi se igienizează mult mai uşor, nu favorizează apariția cariilor dentare şi nu se pot fractura din cauza poziţiei necorespunzătoare.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ajută nu doar la îmbunătățirea funcționalității zâmbetului, ci se poate observa încă din primele săptămâni impactul pe care acesta îl are asupra aspectului general al feței, redându-i simetria și estetica.

Aparatul dentar este soluția sigură care salvează dinții poziționați incorect pe arcada dentară și spațiile interdentare inestetice, lucrează pentru îndreptarea dințilori și la finalul tratamentului ortodontic pacientul va avea zâmbetul dorit.

Medicul specialist în ortodonție este preocupat atât de funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, cât și de armonia generală a feței. De aceea, fiecare plan de tratament este unic și personalizat.

Beneficiile purtării unui aparat dentar:

 • Corectează dinții malpoziționați și spațiile interdentare inestetice
 • Corectează malocluzia
 • Îmbunătățește funcționalitatea și estetica zâmbetului
 • Îmbunătățește masticația
 • Dinții poziționați corect distribuie uniform forțele masticatorii, evitând uzura excesivă a anumitor dinți
 • Previne durerile și disfuncțiile articulare
 • Crește stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic

De ce este important să purtăm aparat dentar?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar te ajută nu doar să îți îmbunătățești funcționalitatea zâmbetului, ci vei observa încă din primele săptămâni impactul pe care acesta îl are asupra aspectului general al feței, redându-i simetria și estetica. Aparatele dentare corectează o anomalie precum înghesuiri ale dinților pe arcadă, spații interdentare mari etc.

Medicul specialist în ortodonție este preocupat atât de funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, cât și de armonia generală a feței. De aceea, planul tău de tratament este unic, personalizat doar pentru tine.

Întrebări frecvente despre aparatul dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv cu ajutorul căruia se aplică o presiune asupra dinților pacientului pentru a obține alinierea acestora în direcția dorită, după un anumit timp.

Persoanele care au probleme de poziționare a dinților pot purta un aparat ortodontic aproape la orice vârsta. Totuși, perioada ideală este între 10 și 14 ani, deoarece țesuturile osoase ale capului și gurii sunt înca în dezvoltare.

Durata unui tratament ortodontic depinde de mai mulți factori, însă dacă situația pacientului este complexă, acesta poate purta aparatul dentar chiar și până la 2 ani. În cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic depașeste un an.

Tratamentul ortodontic presupune lunar o vizită la cabinetul stomatologic, moment în care medicul ortodont va schimba presiunea brackeților în funcție de progresul observat. Aceasta poate implica uneori un usor disconfort la nivelul dinților și arcadelor după fiecare vizită, însă acesta nu va fi de durată.

Dacă dorești un aparat dentar invizibil, poți apela la aparatul dentar lingual sau la gutierele speciale Invisalign. Aparatul lingual este montat pe fața interioară a dinților, iar gutierele Invisalign sunt transparente. Astfel, nimeni nu va observa că porți un aparat ortodontic. De asemenea, poți opta pentru un aparat cu bracketi din safir, foarte estetic și discret.

Pe durata purtării aparatului dentar este indicat să renunțați la dulciuri, băuturi acidulate și alimente foarte tari, întrucat acestea pot deteriora dinții și gingiileșsi pot slăbi sau chiar rupe dispozitivul ortodontic

Aparatul ortodontic are spații ce pot reține cu usurință resturi alimentare și astfel se poate forma placa bacteriană. Este indicat să te speli atent pe dinți după fiecare masă cu o periuță cu peri fine, apoi să clătești gura cu apă din abundență și să verifici în oglindă dacă ai curățat perfect dinții și dispozitivul.

Tipuri de aparat dentar

aparat dentar Cluj, Invisalign Cluj

Ortodonția este o ramură a stomatologiei moderne care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni și anomalii dentare și ale oaselor faciale cu ajutorul aparatelor dentare.

Cine realizează tratamentele ortodontice?

Tratamentul dentar cu ajutorul aparatului ortodontic poate fi realizat exclusiv de un medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. Medicul ortodont urmează încă 3 ani de perfecționare în ortodonție după terminarea facultății de stomatologie, timp în care își sedimentează cunoștințele legate de realinierea corectă a dinților pe arcadă, despre cum să asigure prin metode specifice dezvoltarea corectă a oaselor maxilare cu ajutorul mai multor tipuri de aparate dentare fixe.

Aparate dentare mobile – pentru copii între 7 și 12 ani, atunci când încep să apară dinții permanenți în poziție incorectă. Se poate corecta și forma maxilarelor deformate, de exemplu, după suptul degetului, biberonului etc.

Aparate dentare fixe – pentru copii si adulți – care se lipesc pe suprafețele exterioare ale dinților:

 • Aparat dentar metalic
 • Aparat dentar ceramic
 • Aparat dentar safir

 

Aparate dentare invizibile: se montează pe suprafața interioară a dinților și nu se văd (spre deosebire de cele clasice):

 • Aparat dentar Invisalign
 • Aparat dentar lingual