Tratamente endodontic Cluj Napoca
Ce este Endodonția?
Endodonția este o specialitate a medicinii dentare care se ocupă cu “tratarea canalelor”( infecții, inflamații, dureri ale pulpei dentare sau urgențe).
Termenul ”endodonție” provine din limba greacă, și este format prin alăturarea a două cuvinte ”endo” (înăuntru) și ”odont”(dinte), așadar endodontia este o specialitate a medicinii dentare care se ocupă cu “tratarea canalelor” (infecții, inflamații, dureri ale pulpei dentare sau urgențe).
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară se inflamează sau se infectează.
Cele mai frecvente cauze ale inflamației sau infecției sunt: cariile profunde, obturațiile coronare (plombele) necorespunzătoare sau traumatismele dentare. În situațiile în care nu se va interveni în timp util pulpa dentară se va necroza; țesutul pulpar mort se va infecta iar bacteriile prezente la nivelul acestuia vor putea avansa către os determinând în timp distrugerea acestuia sau chiar formarea unor abcese.
Prin realizarea unui tratament endodontic corect veți evita extracția dentară. Veți mânca în continuare alimentele preferate și vă veți mențineți zâmbetul frumos și natural.
Întrebări și Răspunsuri
În timpul creșterii și dezvoltării dintelui pulpa are un rol esenţial, întrucât, în această etapă, ea îndeplineşte, pe lângă rolul formativ şi senzorial, şi un rol nutritiv. Cu toate acestea, odată ce dintele ajunge la maturitate, acesta poate supraviețui şi fără pulpa dentară, întrucât va fi alimentat în continuare de țesuturile care îl înconjoară. Prin urmare, îndepărtarea pulpei unui dinte matur nu prezintă niciun fel de riscuri majore pe termen scurt sau lung.
În cazul în care pulpa inflamată sau infectată a dintelui nu este înlăturată la timp, patologia se va agrava, pulpa va muri, determinând formarea gangrenei pulpare, iar ţesuturile dure și țesuturile de susținere se vor deteriora şi ele treptat, ceea ce va duce în final la pierderea dintelui. În plus, există şi riscul ca infecția să se extindă la nivel osos, provocând distrucții importante şi crescând riscul unor complicaţii.
Astfel de semne pot include, fără însă a şi presupune în mod necesar: durere, sensibilitate prelungită la căldură sau frig, sensibilitate la atingere și la mestecat, decolorarea dintelui, tumefiere, sensibilitate la nivelul ganglionilor limfatici precum și în apropierea ţesutului osos și gingival. Există însă şi situaţii în care pacientul nu prezintă niciun simptom.
Etapele tratamentului endodontic
Orice tratament eficient presupune atât stabilirea unui diagnostic corect, cât şi monitorizarea eficienţei terapiei. Întrucât, aşa cum am arătat mai sus, tratamentul endodontic este un tratament al interiorului dintelui, adică a unei părţi care nu poate fi observată direct, în acest caz, singura modalitate de stabilire a diagnosticului şi de monitorizare a terapiei se bazează pe realizarea a cel puţin trei radiografii dentare, şi anume:
- Radiografia iniţială, pe baza căreia se va stabili diagnosticul şi conduita terapeutică.
- A doua radiografie, pe care o veţi efectua în timpul tratamentului, pentru a monitoriza eficienţa intervenţiei.
- Radiografia finală de control, ce se efectuează la finalul tratamentului.
Uneori radiografia convențională(2D) nu este suficientă pentru un diagnostic propice. Medicul endodont are nevoie să vadă mai bine în interior solicitând astfel o radiografie 3D sau un CBCT.
Există o temere în rândul pacienţilor referitoare la riscurile presupuse de efectuarea unor radiografii dentare repetate. Trebuie spus că aparatura radiologică performantă utilizată în prezent expune pacientul la o doză de radiaţii minimă, care nu justifică astfel de temeri.
Durata tratamentului endodontic
Deşi tratamentul endodontic poate fi efectuat şi într-o singură vizită, pentru rezultate optime, în anumite cazuri se preferă efectuarea acestuia în două ședințe distincte, la distanţă de câteva zile între ele. In functie de patologie pot fi necesare si alte sedințe suplimentare de tratament de canal mai ales cand avem dificultați majore de genul instrumentelor fracturate, perforatii sau infecții apicale mari.
Odată radiografia examinată, medicul endodont administrează un anestezic local, izolează dintele prin amplasarea unei „folii” de protecție numită “digă” pentru a păstra dintele curat în timpul procedurii, împiedicând contaminarea acestuia de către microbii şi bacteriile conţinute în salivă. Printr-un orificiu deschis în coroana dintelui, pulpa este îndepărtată cu atenţie din camera pulpară și din toate canalele radiculare, care vor fi apoi curăţate şi modelate.
Atunci când tratamentul endodontic se realizează în două şedinţe, orificiul de la nivelul coroanei dentare poate fi sigilat cu un material provizoriu într-o primă fază, care va fi apoi înlocuit cu o obturaţie permanentă în momentul finalizării tratamentului.
Odată pulpa îndepărtată, în canalele radiculare şi în camera pulpară rămâne un spațiu gol, care trebuie sigiliat şi etanşeizat; în caz contrar, acest spaţiu ar fi populat imediat de bacterii. Etanşeizarea se realizează printr-un procedeu cunoscut sub numele de condensare verticală la cald, folosind un material biocompatibil neresorbabil și compact, cunoscut sub numele de gutapercă, împreună cu un ciment adeziv, sau sealer. Acest procedeu asigură o obturare omogenă, precum şi rezultate durabile.
Atunci când tratamentul endodontic se realizează în două şedinţe, orificiul de la nivelul coroanei dentare poate fi sigilat cu un material provizoriu într-o primă fază, care va fi apoi înlocuit cu o obturaţie permanentă în momentul finalizării tratamentului.
După încheierea tratamentului endodontic va fi necesară restaurarea coronară a dintelui, astfel încât acesta să-și poată relua funcționalitatea. Medicul dentist va finaliza tratamentul prin realizarea unei obturaţii definitive.
De cele mai multe ori, însă, un dinte care necesită tratament endodontic are coroana compromisă. În aceste situaţii, simpla obturaţie nu este suficientă. Medicul stomatolog va amplasa un pivot de fibră de sticlă în interiorul dintelui, crescându-i astfel rezistenţa, după care structura de rezistenţă şi estetica dintelui sunt refăcute prin coroane metalo-ceramice, zircon-ceramice sau integral ceramic, incrustații (inlay ,onlay sau table top).este absolut necesarăetapa următoare (restaurare protetică) după un tratament de canal. Vezi Protetica.
Atunci când tratamentul endodontic se realizează în două şedinţe, orificiul de la nivelul coroanei dentare poate fi sigilat cu un material provizoriu într-o primă fază, care va fi apoi înlocuit cu o obturaţie permanentă în momentul finalizării tratamentului.
Recomandări după tratamentul endodontic
După un tratament de canal pot apărea unele sensibilități(dureri) mai mici sau mai mari. Medicul endodont vă va prescrie medicația corespunzătoare în funcție de caz.
Este normal sa apara o durere – de la simpla jenă, sensibilitate la durere ce nu cedează decât la medicație antialgică sau antiinflamatorie.
Antibioticele pot fi prescrise/ recomandate în anumite cazuri, însă depinde foarte mult de diagnosticul inițial și de situația clinică prezentă. Medicul endododnt este cel care poate prescrie antibioticele.