Coroane dentare Cluj Napoca

Ce este coroană dentară?

inlay onlay Cluj, obturatii estetice

Coroana dentară este un înveliș care are ca scop restaurarea completă a unui dinte deteriorat. Aceasta poate fi cimentată pe suprafața dintelui natural sau cimentată ori înșurubată pe un implant dentar, dar poate face parte și dintr-o restaurare protetică de tip punte dentară,înlocuind un dinte. Odată cimentată sau însurubată, coroana dentară acoperă complet partea vizibila a dintelui, până la linia gingiei.

Când este necesară o coroană dentară?

Medicul specialist în protetică dentară poate recomanda realizarea unor astfel de restaurari protetice în urmatoarele cazuri:

  • Pentru a proteja un dinte deteriorat și slăbit, așa cum este cazul dinților devitalizați, pentru a evita craparea și spargerea acestuia;
  • Pentru a restaura un dinte deja crăpat sau spart în urma unei traume severe;
  • Pentru a acoperi și a proteja un dinte grav afectat de carie, ai cărui pereți nu mai pot fi restaurați cu ajutorul compozitului;
  • Pentru a înlocui un dinte cu ajutorul unei punți dentare;
  • Pentru a acoperi un implant dentar;
  • Pentru a modifica aspectul unui dinte.

Tipuri de coroane dentare

inlay onlay Cluj, obturatii estetice

Coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri, în funcție de tipul materialului și de scopul pentru care acestea au fost realizate.Întalnim frecvent întrebarea “câte tipuri de ceramica dentară există și care este cea mai bună coroană?”. Mai jos vom detalia după scop, material si metoda de atașare.

Tipuri de coroane dentare în funcție de scop

  • Onlay – acest tip de coroană dentară acoperă parțial dintele, fiind alternativa ideala pentru obturațiile de dimensiuni mari.
  • Coroane dentare temporare sau provizorii – aceste lucrări sunt utilizate  în etapele intermediare ale restaurarilor dentare, având rol estetic, de a ajuta masticația și de a proteja dintii slefuiți, și sunt realizate, de obicei, din compozit sau acrilat.
  • Coroane dentare permanente – reprezintă restaurarea finală a dintelui, acoperind în totalitate dintele. Pot fi confecționate din diverse materiale și combinatii de materiale în functie de dorințele pacientului, dar și de necesitățile cazului.
 

În funcție de materialul utilizat, coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri:

  • Coroana dentară metalo-ceramică – este foarte rezistentă, straturile de ceramică fiind aplicate peste un schelet metalic. Coroanele metalice rareori se deterioarează, fiind cele mai durabile. Din cauza structurii metalice, care de cele mai multe ori se observă, acestea sunt utilizate, în general, pentru molari sau dinti care nu se află la vedere în timpul vorbirii.
  • Coroana dentară ceramică pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu – se aseamană foarte mult cu cea metalo-ceramica, mai ales în ceea ce priveste rezistență. Zirconiul dentar este un material dur, care poate fi utilizat cu succes pentru dinți din partea posterioară a danturii. Diferența majoră o reprezintă estetică superioară pe care o oferă zirconiul, fiind disponibil în diverse nuanțe apropiate de cele ale dintelui natural.
  • Coroana integral ceramică – reprezintă cea mai estetică variantă de coroană dentară. Materialul utilizat este biocompatibil, translucid, rezultatul fiind aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. În general, aceste coroane dentare sunt utilizate pentru dinții frontali.
  • Coroana dentară din compozit – este cea mai puțin recomandata soluție în ceea ce privește rezistența și durabilitatea, însă, pentru anumiți pacienți care sunt foarte sensibili atat la metale, cât și la porțelan, coroanele din compozit pot fi varianta de restaurare potrivită. Compozitul este potrivit pentru realizarea lucrarilor dentare temporare sau ca opțiune intermediară pentru pacienții care au un ritm mare de degradare a dinților.
  • Coroana dentară din acrilat sau metalo-acrilică– în prezent, coroanele din acrilat sunt indicate și utilizate doar pentru restaurari provizorii. O coroană acrilică sau total acrilică este folosită, în general, atunci când trebuie ascunse temporar unele lucrări sau pentru a ajuta pacientul să vorbească și să manance normal până când sunt puși dinții provizorii în urma unui tratament cu implanturi dentare. Coroana metalo-acrilică este mult mai rezistentă și oferă mai multe avantaje, fiind mai des folosită în lucrările de protetică dentară.

După modul de atașare, coroanele dentare sunt de mai multe tipuri:

  • Coroană dentară pe un singur dinte (stabilizată pe un dinte existent cu sau fără pivot dentar, in funcție de situație);
  • Coroane dentare unificate  într-o punte dentară (care poate fi montată pe dinti existenti sau pe implanturi, in functie de caz);
  • Coroană dentară pe implant atasată prin cimentare sau insurubare. Descoperă care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de atasare.

Unde se realizează o coroană dentară?

Coroanele dentare pot fi realizate în laborator de catre un tehnician dentar sau direct în cabinetul stomatologic de către medicul specialist protetician, prin tehnologia computerizată CEREC 3D Cad/Cam.

  • Coroana dentară realizată în laborator se confecționează pe baza amprentei luate de catre medicul protetician în cabinet, urmând să fie  transmisa către tehnicianul dentar. În cazul acestui tip de coroană dentară, sunt necesare mai multe vizite până la finalizarea lucrării pentru probe și ajustări la nevoie. Coroana realizată va raspunde nevoilor estetice și funcționale ale pacientului. Aceste coroane sunt ideale pentru dinții frontali, întrucât, fiind realizate manual, pot surprinde fizionomia și particularitățile naturale ale dintelui.
  • Coroana dentară integral ceramică CEREC, realizată computerizat prin tehnologia Cad/Cam, are ca prim avantaj rapiditatea. Coroana Cerec se realizează într-o singură vizită, chiar în cabinetul stomatologic. Amprenta se obține digital prin scanarea întregii danturi, ceea ce elimină posibilele erori. Aparatul de frezat realizează apoi coroana dentară dintr-un cub de ceramică, material biocompatibil și translucid, care oferă viitoarei restaurări protetice un aspect foarte estetic, greu de deosebit de un dinte natural.

Cum se realizează o coroană dentară?

Pentru realizarea în laborator a unei coroane dentare permanente sunt necesare mai multe etape și vizite în cabinetul stomatologic. În cazul coroanei dentare integral ceramice sau zirconiu CEREC, realizarea se poate face în aceeași sedință, cu ajutorul proteticii computerizate și a unei freze speciale.

Primul pas, în cazul în care dintele nu a beneficiat de un tratament de canal, este o radiografie panoramică pentru a evalua starea dintelui. Se realizează anestezie locala și se șlefuiește suprafața dintelui pentru a crea spațiul necesar coroanei dentare. În funcție de tipul de coroană ales, realizată în laborator sau computerizată CEREC Cad/Cam, medicul protetician ia o amprentă a dintelui (tradițională sau digitală în cazul CEREC) pe baza căreia se va realiza lucrarea finală.

Cât rezistă o coroană dentară?

Durabilitatea coroanelor dentare depinde foarte mult de tipul materialelor utilizate, de mușcatura pacientului și, mai ales, de grija pe care o acordă pacientul igienei orale. Coroanele metalo-ceramice au tendința de a rezista o perioadă mult mai îndelungată datorită scheletului metalic din interior, pe când cele integral ceramice, deși oferă o estetică mult mai bună, nu pot susține aceleași forțe de masticație. Totuși, coroanele ceramice pe suport de zirconiu oferă rezultate estetice deosebite și au o rezistență foarte ridicată.